Vad gör vår sommarmeny så speciell? I stort sett allt

Efter massvis av kreativt piffande släpper vi sommarens supersmaskiga meny. Kallrökt Älvdalslax, lerpottesill, steak tartar, bakad gris, luffarbiff från Pollacks gård och ljummen mandelpaj – för att bara nämna några få nya favoriter.

En av Mat På Riktigts grundfilosofier är att erbjuda gästerna meny efter vad säsongen på året erbjuder. Rätter kan alltså ganska ofta komma och gå, helt beroende på vad bönderna och producenterna väljer att leverera. På våren och sommaren kan smarrig sparris, krispig rabarber och nässlor dyka upp. Sen på hösten gör bären, svampen och rotfrukterna entré.

– Så länge vi hela tiden har en levande meny bidrar vi till att höja medvetenheten kring vad man som konsument egentligen köper och stoppar i sig. Det är ju därför vi finns, för att förmedla ett budskap, där en del i det är: ät bra men mindre mängd kött, tillsammans med grönsaker och rotfrukter, säger restaurangens grundare, Görgen Tidén.

Enda sättet att maximera smakerna i rätterna är att arbeta med färska råvaror, betonar han.

– Ska vi hårddra det här så finns det inga andra alternativ, det vore att ljuga för sig själv men även för gästerna. De små detaljerna som andra kanske inte arbetar med har vi lyckats få med i sommarmenyn – och är helt avgörande för smaken, men även den estetiska aspekten. När någonting ser helt fantastiskt ut, nästan så man börjar dregla av att se på det, men smakar ännu bättre – då har man lyckats. Och det tycker jag verkligen att vi gjort denna gång.

Se hela menyn här: www.matpariktigt.org/meny

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *