Så ska den här restaurangen i Dalarna förändra våra matvanor i hela landet

Den nyöppnade lunchrestaurangen Mat På Riktigt i Stora Skedvi låter gästerna upptäcka lokalproducerad mat i ett helt nytt perspektiv.
– Vi ska vara ledande i att profilera Dalarna som ett matlän och sätta ett exempel hur resten av landets restauranger bör arbeta med råvaror, säger grundaren Görgen Tidén.

Restaurangen har 70 sittplatser och huserar i Vika Bröds gamla mjölrum. 

I hjärtat av Dalarna, mitt ute på en åker i historiska lokaler slår nu Mat På Riktigt upp dörrarna. Vad som började som en enkel pop up-restaurang sommaren 2018 är här för att stanna.

Grundaren, matkreatören Görgen Tidén, beskriver idén som att man på ett modernt, elegant och tankeväckande sätt ska servera smaksensationer av råvaror från närliggande gårdar med de lokala producenterna i strålkastarljuset.

– Den här restaurangen lyfter fram allt som jag jobbat för hela mitt yrkesprofessionella liv: att man tänker på hur djuren lever, vad de äter och hur de transporteras – hela djurhållningen med andra ord.

Görgen Tidén är grundare av Mat På Riktigt.

Mat På Riktigt vill fungera som en tankeställare hur restauranger och kockar bör arbeta med lokala råvaror, betonar Görgen.

– Vi använder i stort sett endast råvaror från närliggande gårdar. För oss handlar det om att de lokala bönderna måste börja få mer betalt, synas och komma in på restaurangerna – in i finrummen. Det här är produkter som vi med all säkerhet i världen vet att de inte innehåller antibiotika eller andra kemiskt skadliga ämnen. 

En inredningsdetalj som sticker ut i restaurangen är köttskåpet. Här hängs bland annat biffstockar, ytterlår, innanlår och fläskkarré.

Det gäller att veta vad som finns bakom ens närmsta hus eller runt knuten – och utnyttja de nära resurserna innan man väljer att handla utomlands, menar han.

– Om vi alla kan jobba på det sättet, kommer vi alla också att tjäna på det. Nu har vi ett guldläge att skapa ett sug efter de fantastiska råvaror som Dalarna erbjuder. Därför är jag extra stolt över att vi nu äntligen kan lansera det här projektet med full fokus på att skapa en hållbar och bättre framtid, dels för oss människor men även för djuren och naturen.

Råbiff skapad av biffstock från Pollaks gård. 

På menyn är det viktigt att råvarorna talar för sig själva, berättar Görgen. Kockarnas uppgift är att balansera syra och sötma, lyfta fram smaker och förädla maten – inte göra om den till någonting som den inte är. En intressant detalj är att Görgen och gänget vill lyfta fram sådant som många anser vara för fult att serveras. Sådant som slakterierna vanligtvis gör färs av. 

Mat På Riktigts förädling av Älvdalslax. 

– Det kan vara exempelvis fläsksida, fläsk, grisfötter, nötbog, oxsvans och nötlägg – vi ska ta tillvara på allt. För att ta fram smakerna i de här ovannämnda krävs det en kock, och inte någon som bara värmer maten. Vi ska vara ledande i att profilera Dalarna som ett matlän och sätta ett exempel hur resten av landets restauranger bör arbeta med råvaror, säger Görgen Tidén.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *